fbpx

II. Centralna Business Forum u Vitezu

17. rujna 2024., Vitez je bio domaćin II. Centralna Business Foruma, događaja koji okuplja ključne aktere iz poslovnog, političkog i društvenog života regije. Forum je u hotelu Via otvorio predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić. 

Otvarajući Forum premijer Nikšić je izjavio kako smatra da je Centralna Bussines Forum, sa zanimljivim temama i panelistima, otvorio prostor suradnje između privrednika, naučnika, stručne i praktične zajednice i da je vrlo važna centralna tema foruma – “Gradimo i izgradimo BiH zajedno”.

Na prvom panelu pod nazivom „Gradimo i izgradimo BiH zajedno” je sudjelovao Nikica Pažin, predsjednik Hrvatskog poslovnog kluba uz predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradara, premijera HBŽ Ivana Vukadina, ministra raseljenih i izbjeglih osoba u Vladi FBiH Nerina Dizdara, ministra obrazovanja, kulture i športa SBK Bojana Domića i predsjednika Područne privredne komore Banja Luka Gorana Račića. Moderator panela je bio Ivan Sajević.

Uvodno predavanje prije panela je održao profesor s Univerziteta Zenica Dženan Kulović, osvrnuvši se na državna/javna poduzeća i izazove upravljanja u istim.

Panelisti su se dotakli mnogih zanimljivih činjenica i izazova koji su ključni za razvoj BiH od javne uprave kao značajnog faktora u kreiranju procesa koji bi trebali biti razvojnog karaktera, obrazovanja, problema nedostatka radnika, potencijala za razvoj. Predsjednik Hrvatskog poslovnog kluba Nikica Pažin je u svom izlaganju istakao kako je i zadaća ureda Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu RH u BiH kao i Hrvatskog poslovnog kluba u svom djelovanju identificirati koji su to izazovi s kojima se poslovna zajednica suočava te potaknuti razmjenu ideje s kreatorima politike, zakonodavstva i ekonomske politike. 

Kao posebno značajan segment u procesu izgradnje jednog pravednog sustava i društva Pažin je istaknuo pitanje odgovornosti kao ključnog postulata na svim razinama. Kada bi postojala odgovornost za neostvarene rezultate, ciljeve, aktivnosti koja bi uključivala snošenje određenih posljedica za loše djelovanje tada bi se na svim razinama društva stvari brže pokrenule. Pažin je istaknuo kako BiH osobno doživljava kao zemlju velikog potencijala, prirodnog potencijala, zemlju vrijednih i čestitih ljudi koji trebaju dobiti alate kako bi mogli ostvariti rezultat. Po njemu je veliki neiskorišteni potencijal upravo turizam u BiH koji pruža neiscrpne mogućnosti koje se mogu iskoristiti za otvaranja novih radnih mjesta i stvaranje jedne općenito pozitivne klime, i taj potencijal je potrebno s jednom strateškom politikom i sveobuhvatnim pristupom iskoristiti.