fbpx

Kolačići

Što su kolačići i tehnologije praćenja?

Kolačići (cookies) su mali paketi podataka koji se upotrebljavaju za pohranu i primanje anonimnih identifikatora te drugih podataka o računalima, telefonima i ostalim uređajima.U ovim pravilima sve te tehnologije nazivamo „kolačićima”.

Kolačići nam pomažu pružati, zaštititi i poboljšati naše proizvode, primjerice personalizacijom sadržaja, prilagođavanjem i mjerenjem oglasa. Premda se kolačići koje upotrebljavamo mogu povremeno mijenjati u skladu s poboljšanjima i ažuriranjima, upotrebljavamo ih za sljedeće svrhe:

  • kako bi nam pomogli da shvatimo načine na koje ljudi koriste naše usluge i kako bismo ih mogli poboljšati;
  • da bismo zaštitili vaš korisnički račun i podatke;
  • kako bi nam pomogli da prilagodimo i personaliziramo www.hpk.ba

Podaci pohranjeni korištenjem kolačića na hpk.ba ne sadrže osobne detalje iz kojih bi se mogao utvrditi identitet korisnika.

Postoje različite vrste kolačića:

Kolačići prve strane

Ovu vrstu kolačića postavlja web stranica koju posjećujete i samo ih ta web stranica može koristiti.

Kolačići treće strane

Ove kolačiće postavlja netko drugi, a ne vlasnik web stranice koju posjećujete. Nemamo kontrolu nad kolačićima treće strane – možete ih isključiti ali ne putem nas.

Kolačići sesije

Ovi kolačići traju samo onoliko dugo koliko traje vaša sesija na stranici i nestaju s vašeg uređaja prilikom zatvaranja pretraživača.

Trajni kolačići

Ovi kolačići ostaju na uređaju i nakon što zatvorite pretraživač, a traju onoliko vremena koliko je određeno u kolačiću. Upotrebljavamo ih kako bi se sjetili vaših postavki i sljedeći put kada nas posjetite.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići omogućuju vam korištenje različitih dijelova stranice. Bez njih vam ne možemo pružiti usluge koje ste tražili.. Ukoliko podesite vaš pretraživač tako da blokirate ovu vrstu kolačića, određene funkcije i usluge neće funkcionirati.

Funkcionalni kolačići

Oni nam pomažu da prilagodimo stranicu, sjećajući se vaših postavki.

Kolačići izvedbe

Ova vrsta kolačića nam pomaže da razumijemo kako posjetitelji koriste stranicu, kako bismo se mogli poboljšati i optimizirati funkcionalnost. Ponekad koristimo i kolačiće drugih kompanija (Google Analytics) radi analitike. Neki primjeri kako upotrebljavamo ove kolačiće su: prikupljanje podataka o najčešćim posjetiteljima,  kako bi poboljšali izgled i dojam stranice.. Kolačići izvedbe se također koriste radi prikupljanja informacije o tome koji dijelovi naše web stranice su najposjećeniji i od kojih korisnika.

Koliko dugo traju kolačići?

Neki kolačići se brišu kada zatvorite pretraživač .Drugi ostaju duže, ponekad trajno, i spremljeni su na vaš uređaj. Kolačić koji sprema vaš pristanak na kolačiće traje tri mjeseca i nakon tog perioda će ponovno pitati za pristanak ili dok ne ispraznite kolačiće na svom uređaju.

Kontakt

Saznajte više na temu kolačića ili ako imate pitanja putem e-mail na hpk@hpk.ba

Posljednja izmjena: 30.08.2022.