fbpx

Hrvatski Poslovni Klub

Položaj hrvatskih kompanija na tržištu BiH po export-import parametrima

Republika Hrvatska najznačajniji je pojedinačni vanjskotrgovinski partner iz Europske unije po obujmu razmjene, država s kojom BiH ostvaruje najproduktivnije gospodarske veze.

27.06.2022. 08:05 / Izvor: Večernji List

Republika Hrvatska najznačajniji je pojedinačni vanjskotrgovinski partner iz Europske unije po obujmu razmjene, država s kojom BiH ostvaruje najproduktivnije gospodarske veze, a dokaz je podatak kako je obujam u prošloj godini iznosio 5,4 milijarde KM, piše Večernji list BiH. Pritom je izvoz u Republiku Hrvatsku iznosio 1,9 mlrd. KM, a što je okvirno oko 5% ukupnog BDP-a BiH, dok je uvoz dostigao brojku od 3,5 milijardi maraka.

Ovo su samo neki od podataka koji su se mogli nedavno čuti na znanstveno-stručnoj konferenciji “Utjecaj proteklih i trenutačnih globalnih kriza na gospodarska zbivanja u Bosni i Hercegovini” koju je organizirala Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten”. Tom prilikom prezentaciju je održao i dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković, i to na temu “Položaj hrvatskih kompanija na tržištu BiH po export import parametrima”.

Po sektorima, vrijednosno najveći rast ostvaren je u sektoru izvoza metalnog sektora, kao i uvoza mineralnih goriva, pri čemu treba imati na umu da su cijene nafte i naftnih prerađevina tijekom 2021. godine ostvarile rast u odnosu na prethodnu godinu.

Gledajući izvozne tarife koje ostvaruju najveći iznos izvoza u Republiku Hrvatsku vidljivo je kako se na popisu nalaze neke od grana koje inače ostvaruju najznačajniji izvoz, a na prvom se mjestu nalazi električna energija, pri čemu je izvoz u RH dostigao brojku od 305 milijuna maraka. Slijede tkanine s brojkom od 117 milijuna maraka. Najviše pak iz Hrvatske uvozimo naftna i mineralna ulja (iznos od 999 milijuna maraka), kao i čokoladu i proizvode od čokolade (99 milijuna maraka).

Prilično su zanimljivi i podaci o strukturi izvoza i uvoza gledajući pojedine županije, odnosno općine. Tako je Republika Hrvatska najviše izvezla u Kanton Sarajevo (iznos od milijardu i 280 milijuna maraka roba), a slijedi Republika Srpska u koju je izvezla 704.452.740 maraka.

Kada je riječ o mješovitim, odnosno županijama s hrvatskom većinom u Federaciji Bosne i Hercegovine, Hrvatska je najviše izvezla u Hercegovačko-neretvansku (691,550.739 KM), kao i Zapadno-hercegovačku (336,422.014 KM), a slijede Srednjobosanska županija (220,074.995 KM), kao i Posavska županija (126,954.846 KM).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *