fbpx

Republika Hrvatska zemlja partner 25. međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2024.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024. održat će se od 16. do 20. travnja, a ravnateljica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak smatra kako je razina kvalitete ovogodišnjeg izdanja podignuta za stepenicu više. Na sajamskoj priredbi sudjelovat će više od 800 izlagača, zemlja partner je Republika Hrvatska, a Sajam će otvoriti hrvatski premijer Andrej Plenković, najavila je ravnateljica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak na konferenciji za novinare. Dodala je kako su sajamski kapaciteti popunjeni prije više od dva mjeseca, a vlada veliko zanimanje za sudjelovanje u konferencijskom dijelu Sajma.

Hrvatska će se predstaviti na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore (HGK) na 400 metara četvornih, kao i na 200 metara četvornih kao individualne velike tvrtke. Sveukupno nam iz Hrvatske dolazi više od 40 tvrtki, a posebno nas raduje što su na Mostarskom sajmu najzastupljenije tvrtke iz Bosne i Hercegovine – istaknula je Bošnjak.

Mađarska se svake godine predstavlja na sajmu od kada je bila zemlja partner, a tako rade i Srbija, Izrael, Turska, Italija, Austrija i ostale zemlje. Mostarski sajam je najveći sajam u ovom dijelu Europe – kazala je Bošnjak.

Mostarski sajam nadilazi gospodarsku dimenziju suradnje

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić podsjetio je kako je Republika Hrvatska ponovno zemlja partner nakon 2017. godine, kada je to bilo na 20. jubilarnom izdanju Sajma. 

„Sajam predstavlja jednu od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u ovom dijelu Europu i slobodno mogu ocijeniti kako Sajam nadilazi gospodarsku dimenziju suradnje. On je mjesto susreta koje pridonosi kreiranju ukupne suradnje, i unutar BiH, i unutar šire regije“ – rekao je veleposlanik Sabolić.

Podsjetio je na ukupne gospodarske i međudržavne veze između BiH i RH, istaknuvši snažnu povezanost gospodarstava dviju država.

„Robna razmjena u 2023. godini između dviju država iznosila je četiri milijarde eura i Republika Hrvatska je jedan od glavnih trgovinskih partnera za BiH. Također, Bosna i Hercegovina je peti trgovinski partner Republici Hrvatskoj s udjelom od 5,7 posto u ukupnoj robnoj razmjeni sa svijetom, dok se Republika Hrvatska nalazi na prvom mjestu po uvozu robe u BiH, a na četvrtom mjestu u izvozu. Izravna ulaganja Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu su do konca 2023. iznosila 1,4 milijarde eura što BiH svrstava na drugo mjesto ukupnih izravnih ulaganja Republike Hrvatske u inozemstvu, dok su ulaganja BiH u Hrvatsku iznosila 632 milijuna eura“ – podsjetio je hrvatski veleposlanik u BiH.

Dodao je da u BiH djeluje oko 200 tvrtki iz Republike Hrvatske, a već tri godine djeluje i Hrvatski poslovni klub (HPK), koji je osnovan s ciljem okupljanja jačanja suradnje između poslovnih subjekata iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
“Sve ovo svjedoči o važnosti međudržavne suradnje”, rekao je Sabolić, dodajući da Republika Hrvatska snažno i kontinuirano potiče europski put Bosne i Hercegovine, koji nije važan samo za politički već i gospodarski razvoj, jer kako kaže iz vlastitog iskustva znaju da je članstvo donijelo rast zaposlenosti i produktivnosti izvoza.

Foto: Bljesak.info 04. 04. 2024

Konferencijski program i podsajamske manifestacije

Tijekom sajamske manifestacije održat će se više manifestacija, među kojima je i konferencija EU perspektive za BiH i iskustva Hrvatske, koju Gospodarska komora Federacije BiH organizira s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK). 

“Ove godine ćemo imati konferenciju EU perspektive za BiH i iskustva Hrvatske, koju organiziramo sa Hrvatskom gospodarskom komorom”, najavio je potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić i dodao da je trend ekonomske razmjene uvijek u porastu i kaže da će takav biti i kad se BiH priključi zemljama EU.

O pratećim i zabavnim sadržajima govorila je Mija Martina Barbarić, navodeći da će Mostarski sajam biti centar regije, te da će tijekom sajamskih dana biti održane brojne konferencije i poslovni susreti. Prema njenim riječima, bit će održane i podsajamske manifestacije, poput sajma turizma, sajma vina, sajma IT tehnologije. 

Organizatori su pozvali gospodarstvenike i građane da posjete Sajam, napominjući da cijene ulaznica ostaju iste, a to je pet KM po osobi, te dvije KM za grupne posjete.

Foto: Bljesak.info 04. 04. 2024

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *