fbpx

Dalmatinska marenda u Sarajevu

Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije (TZ SDŽ) u Sarajevu je predstavila Dalmatinsku marendu. Na posebnom događanju koje se održalo u Sky baru hotela Hills uzvanike su dočekale i pozdravile direktorica TZ SDŽ Ivana Vladović i Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet Splitsko – dalmatinske županije. Sa velikim zadovoljstvom događaj je podržan od strane Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu, Ureda Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu (HGK) i Hrvatskog poslovnog kluba u BiH (HPK).

Autor: Damir Deljo

Autor: Damir Deljo

U sklopu ovog događanja, prisutni su imali priliku uživati u delicijama koje su pripremili i predstavili Željko Neven Bremec, chef i predsjednik ŠKMER-a (Udruga Šefovi kuhinja i mediteranskih i europskih regija), kuhar i vlasnik konobe „Basjo“ Ante Bajso, kuhar Tomo Čagalj, slastičar Marin Vučković, a cijeli gastronomski doživljaj su upotpunila sjajna vina vinarije Zlatan otok.

Autor: Damir Deljo

Mlade djevojke i momci iz Kulturnog-umjetničkog društva „Jedinstvo” iz Splita, u Hrvatskoj najtrofejnijeg folklornog ansambla su odjeveni u starogradske nošnje, izveli plesove i pjesme karakteristične za stari Split i Hvar. Inače, KUD Jedinstvo jedno je od najstarijih kulturno- umjetničkih društava u Hrvatskoj i ove godine obilježava 105 godina postojanja. 

Pored KUD-a Jedinstvo, atmosferu su upotpunili Katica Marinović i Vinko Didović na klavijaturama, zabavljajući prisutne poznatim divnim dalmatinskim pjesmama. 

Ovo je događanje, između ostaloga, predstavljalo priliku za daljnje povezivanje turističkih stručnjaka i potencijalnih suradnji s obzirom na značaj Bosne i Hercegovine kao emotivnog tržišta za Splitsko-dalmatinsku županiju, odnosno Hrvatsku te obratno. 

„Danas u srcu Sarajeva s radošću predstavljamo Dalmatinsku marendu, dragulj dalmatinskog nasljeđa kojeg s ponosom dijelimo s cijelim svijetom. Ovaj projekt nije samo o hrani; on je o pričama koje se prenose s koljena na koljeno, o mirisima koji nas vraćaju u djetinjstvo, o okusima koji bude sjećanja. Kroz Dalmatinsku marendu, ne samo da promoviramo naše lokalne proizvode i tradicionalne recepte, već slavimo našu kulturu, našu baštinu, našu ljubav prema životu. Naši gosti iz BiH među najvjernijim su našim posjetiteljima te nas stoga iznimno veseli što nas svake godine posjećuju u sve većem broju i to tijekom čitave godine. Taj rast odražava ne samo ljubav naših susjeda prema našoj regiji, već i uspješnu suradnju između naših destinacija te nas potiče da nastavimo razvijati nove inicijative i programe kako bismo osigurali nezaboravna iskustva za sve naše posjetitelje”, istaknula je direktorica Vladović.

Autor: Damir Deljo

Nikica Pažin, ministar savjetnik u uredu Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu RH u Bosni i Hercegovini i predsjednik Hrvatskog poslovnog kluba u BiH izrazio je zadovoljstvo što se ovakva manifestacija održala u srcu Sarajeva. 
„Inače sam dijete mora iz Opatije, hotelijer, nekadašnji turistički djelatnik, i veseli me što se ovakva manifestacija održava u Sarajevu te mislim da bi ih trebalo biti i još više. Hrvatska i Bosna i Hercegovina su zemlje koje su tradicionalno okrenute jedna prema drugoj, a turizam je grana koja spaja ljude, nudi nešto lijepo, dobro, nešto novo za doživjeti, a Hrvatska uistinu nudi mnogo takvih mjesta. Dalmatinska hrana zajedno s gostoljubivošću daje poseban pečat toj regiji, a vrhunske dalmatinske delicije treba još više promovirati”, izjavio je Pažin.

Projekt Dalmatinska Marenda TZ SDŽ pokrenula je tijekom protekle godine s ciljem predstavljanja marende kao autentičnog dalmatinskog obroka i originalnog turističkog proizvoda, a što uključuje brendiranje objekata i proizvođača koji koriste domaće, autohtone proizvode i spravljaju ih na tradicionalan način. Nastavno na projekt, na području Splitsko- dalmatinske županije organiziraju se i održavaju besplatne edukacije gastro brendiranja i kulinarski master classovi.

Tijekom 2023. godine Hrvatsku je posjetilo oko 530.000 turista iz Bosne i Hercegovine koji su ostvarili 2,7 milijuna noćenja, od čega je gotovo polovica ostvarena na području Splitsko- dalmatinske županije (1,2 milijuna noćenja). Tržište BiH nalazi se na 6. mjestu po broju noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Riječ je o turistima koji posjećuju Hrvatsku tijekom cijele godine, odnosno tržištu koje je u razdobljima izvan ljetnih mjeseci redovito među prvih pet tržišta s kojih se ostvaruje najveći turistički promet. Istovremeno, s navedenog tržišta tijekom protekle godine ostvaren je i značajan rast u odnosu na 2022. godinu. Naime, na razini Hrvatske ostvaren je rast dolazaka od 15% i rast noćenja od 11% kada su u pitanju 
turisti iz BiH, dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježen rast od 17% u dolascima i 13% u noćenjima.

Marendi je prisustvovao i nj.e. Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH koji nije krio svoje oduševljenje: „Na završetku uspješne manifestacije “Marenda”, kako je nazvan ovaj gastro događaj, mogu konstatirati da je lako biti veleposlanik države koju nije potrebno dodatno predstavljati u Bosni i Hercegovini. Građanima BiH, Hrvatska i Srednja Dalmacija su već dobro poznate turističke destinacije, no nakon ovih prezentacija, pozivamo svakoga da otkrije i one skrivene kutke Dalmacije koje još nisu doživjeli. Organizatori su uložili značajan trud, prezentirajući na pravi način gostoprimstvo Srednje Dalmacije prema turistima iz BiH, ali i prema svim drugim krajevima Republike Hrvatske. I ja se pridružujem tom pozivu.“

Autor: Damir Deljo

Uz sjajno društvo, hranu i glazbu, svi prisutni su uspjeli osjetiti što to Dalmaciju čini posebnom i zašto je uvijek jedan od prvih izbora za odmor. Vedar, raspjevan, osunčan i dobrog apetita – duh Dalmacije nas je uspio zaraziti, čak i kada je on došao Sarajevu u posjetu. “Dalmatinska marenda” u Sarajevu kroz druženje, hranu i veselje donijela nam je osjećaj ljubavi i povezanosti, a naposljetku je ostavila dašak mediteranskog duha u Bosni i Hercegovini kao najtopliju moguću pozivnicu da im se gosti iz BiH opet pridruže na Jadranu.

Autor: Damir Deljo