fbpx

Hrvatski Poslovni Klub

Listopad – iznimno aktivan mjesec za HPK u BiH

Listopad je bio mjesec iznimno aktivan i bogat događajima kako za Hrvatski poslovni klub, tako i za naše članove. Uistinu nas raduje da smo mogli biti dijelom niza aktivnosti naših članova i partnera, a ponajviše nas veseli svjedočiti uspješnoj suradnji naših članova što za nas u Hrvatskom poslovnom klubu predstavlja veliko priznanje i daje nam vjetar u leđa da budemo još snažniji pokretač pozitivnih priča.  

Mjesec je počeo sa sudjelovanjem predstavnika Hrvatskog poslovnog kluba na 6. Digitalnom samitu „Western Balkans Digital Summit 2023“ koji je održan u Sarajevu, a okupio je na jednom mjestu  industrijske lidere, političke donositelje odluka, poduzetnike i ljubitelje tehnologije.

Razgovarali smo o svim poteškoćama koje nosi visoka cijena rada u Bosni i Hercegovini i podržali aktivnosti Udruženja poslodavaca FBiH sudjelovanjem na konferenciji „Opterećenje cijene rada i tržište rada u FBiH”. Zajednički zaključak i ocjena svih uvodničara, moderatora, panelista i sudionika ove konferencije je da opterećenje cijene rada i tržište rada predstavljaju ključne probleme u poslovanju kompanija u realnom sektoru u FBiH. Sudionici su iskoristili priliku i razmijenili informacije o predstavljenim planovima, programskim aktivnostima i ključnim izazovima vezano za fiskalne reforme, kao i reforme tržišta rada. Radi se o dugo očekivanim neophodnim i hitnim reformama s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta, pojeftinjenja cijene rada, osiguranja i zaustavljanja odlaska radne snage iz FBiH i olakšanog uvoza radne snage, tamo gdje je to neophodno.

Uz potporu našeg člana Orbico d.o.o. i FABUspot parfumerije održano je prvo izdanje druženja za dame predstavnice kompanija članica Hrvatskog poslovnog kluba u BiH i naših partnera. U prelijepom ambijentu parfumerije FABUspot naše dame su imale priliku testirati vrhunske parfeme, kozmetičke proizvode a ujedno iskoristiti vrijeme za druženje, upoznavanje i razmjenu ideja. A Orbico d.o.o. i FABUspot su se pobrinuli da sve naše dame ovo druženje, osim po ugodnom i lijepom ambijentu, zapamte i po lijepim i vrijednim poklonima.

Posjetili smo eCommerce Day, najveći eCommerce događaj u Bosni i Hercegovini, čiji sadržaj je kreiran od strane našeg partnera eCommerce asocijacije u BiH. Sam sadržaj i format ovog dana je posvećen isticanju važnosti e-trgovine, najbrže rastućeg poslovnog segmenta u svijetu. Kroz različite panele, diskusije i prezentacije, sudionici su imali priliku istražiti ključne strategije, inovacije i izazove koji oblikuju suvremeni eCommerce pejzaž. Vrlo zanimljivo uvodno predavanje (eng. keynote) pod nazivom „Kršenje svih pravila“ (eng. Breaking All the Rules) održao je Jan de Jong, osnivač WebPowerAdria, a hrvatskoj i široj javnosti poznat i po tome što je bio inicijator uvođenja vize za digitalne nomade u Hrvatskoj. U ljeto 2020. napisao je otvoreno pismo premijeru Plenkoviću tražeći od njega uvođenje takve vize, a u siječnju 2021. Hrvatska je postala druga zemlja u Europi i sedma zemlja u svijetu koja je poželjela dobrodošlicu digitalnim nomadima izdavši im dozvole za boravak.

Sudjelovali smo na jednom od najprestižnijih poslovno-tehnoloških događaja u Bosni i Hercegovini NetWork konferenciji, čiji organizator je naš član Agencija Communis. Jedanaesta po redu NetWork konferencija, simboliziraju sinergiju znanja, inovacija i poslovnih prilika. Konferencija je okupila više od 1100 sudionika vrhunskih stručnjaka i kreatora trendova, uključujući IT profesionalce i entuzijaste, menadžere, poduzetnike, start-upove, ekonomske analitičare, državne službenike, medijske predstavnike i studente. Sve ove sudionike povezuje zajednički interes u primjeni tehnoloških i digitalnih dostignuća u poslovanju, unapređenju procesa i optimizaciji kompanijskih resursa kroz upotrebu najsuvremenijih tehnologija i alata koji to omogućavaju.

HT Eronet je i ove godine sudjelovao kao sponzor telekomunikacija, a na samom otvaranju konferencije na zanimljiv se način predstavio član Uprave i izvršni direktor za marketing, prodaju i korisničko iskustvo HT Eroneta Tomislav Ruk, koji se nazočnima u Neumu obratio na daljinu, putem holograma, naglasivši na taj način napredak i mogućnosti telekomunikacijske industrije. Tom prigodom Ruk je naglasio kako HT ERONET, kao telekomunikacijska i ICT kompanija koja posluje na području Bosne i Hercegovine, zauzima svoje mjesto ključnoga sudionika u procesu digitalizacije. Zbog toga i takav način obraćanja kao primjer prijelaza iz analognog u digitalni svijet. Ovaj projekt je realiziran suradnjom naših članova Dolly Link & Hologrami Hrvatska i HT Eronet  putem moderne tehnologije koju donosi Hypervsn tehnologija i prijelaz na digitalizaciju.

Još jedna suradnja naših članova je realizirana drugoga dana NetWork konferencije  kada je Pero Vučić, rukovoditelj Odjela za marketing poslovnim korisnicima, zajedno s Karlom Guštinom i Slavkom Vidovićem, govorio je o temi Smart technologies for smart cities. Predavanje je održano kao najava proširenja portfelja u segmentu ICT usluga HT Eroneta – sustainability rješenja za gradove i industriju. „Zelene tehnologije imaju primjenu u mnogim područjima poslovanja, a važno je naglasiti da troše značajno manje energenata negoli tradicionalne tehnologije. Vodeći se trendovima, HT Eronet će, u suradnji s partnerom, ponuditi usluge koje će omogućiti gradovima održivost, a industrijama upravljanje proizvodnim sustavima i mjerenje postproizvodnih procesa. Kako HT Eronet razvoj svoje mreže već temelji na rješenjima tvrtke Ericsson Nikola Tesla, implementacija e-Okoliš platforme u suvremeni DATA CENTAR HT Eroneta je samo logičan nastavak dugogodišnje uspješne suradnje.

Veoma smo sretni i ponosni što smo imali prigodu svjedočiti ovako uspješnoj suradnji naših članova.

Hrvatski poslovni klub u BiH je kao prijatelj projekta sudjelovao u organizaciji konferencije „Izgradimo održivu BiH“ koju je organizirao dr. sc.  Tomislav Lukić, savjetnik ministrice Federalnog ministarstvo okoliša i turizma. Direktiva u pogledu korporativnog izvješćivanja o održivosti (CSRD) koja je stupila na snagu 5. siječnja 2023. godine značajna je zbog činjenice da zamjenjuje dosadašnju Direktivu o nefinancijskim informacijama i informacijama o raznolikosti određenih velikih poduzeća i grupa (eng. Non-Financial Reporting Directive – NFRD) te postavlja opsežnija i stroža pravila vezana uz izradu korporativnih izvještaja o održivosti, odnosno izvještajima kompanija o socijalnim, okolišnim i upravljačkim utjecajima. Uz temu održivog izvješćivanja (ESG) prezentirala su se svjetska i europska iskustva vezana za održivo upravljanje otpadom kao neizostavnim i najproblematičnijim dijelom cirkularne ekonomije.

Rješenje Ericssona Nikole Tesle e-Okoliš je na predavanju i panel diskusiji predstavio Goran Kopčak, voditelj novih područja poslovanja i strateških inicijativa u kompaniji, s posebnim naglaskom na industrijski segment i ESG funkcionalnosti kao tehnološku potporu novim obvezama nefinancijskog izvještavanja. Govoreći o izazovima s kojima se suočava industrija 4.0 uslijed korištenja tehnologija za povećanje učinkovitosti i proizvodnje istaknuo je rizike negativnog utjecaja na okoliš poput onečišćenja vode i narušavanja prirodnog ekosustava, što rezultira smanjenjem biološke raznolikosti. Implementacija e-Okoliš rješenja Ericssona Nikole Tesle pomaže industriji u minimiziranju takvih rizika, usklađenosti s regulatornim i zakonskim aktima u domeni očuvanja okoliša, automatizaciji procesa nadzora okolišnih parametara te je podrška ekološki održivom poslovanju i gospodarskom razvoju.

I zadnje, ali ne i najmanje važno, u organizaciji člana HPK u BiH Agencije Prefix bili smo sudionici još dva inspirativna i predivna dana Woman.Comm konferencije posvećene umrežavanju ljubitelja komunikacijske industrije regije. Cilj konferencije je posebno isticanje snage žene u poslovanju i leadershipu, njezin stvarni položaj u društvu danas, uz naglasak na važnosti društveno odgovornog djelovanja, nove trendove u komunikaciji te ljude i znanje kao najveću vrijednost organizacija. Spektakularan početak konferencije, hologramsko obraćanje organizatorice Irene Miličević Vukoja naslutio je da nas očekuju dva kvalitetna konferencijska dana i obznanio još jedan zajednički projekt suradnje članova Hrvatskog poslovnog kluba u BiH, Agencije Prefix i  Dolly Link & Hologrami Hrvatska.

Sudionici konferencije su imali priliku slušati vodeće stručnjake/inje iz svijeta komunikacija koji su kroz predstavljanje društveno odgovornih kampanja na kojima su radili prikazali moć odgovornog komuniciranja s jakom porukom.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *