fbpx

Nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru

Zaista smo puni dojmova i pozitivnih iskustava koje sumiramo sa 25. Međunarodnog sajma Mostar 2024. Mostarski sajam, po broju izlagača i posjetitelja, najveći je sajam koji se održava u Bosni i Hercegovini. Ove godine na površini većoj od 30.000 m2 predstavlja se oko 800 izlagača iz 30-tak zemalja, a očekuje se oko 50.000 posjetitelja.

Priliku za predstavljanje na sajmu su imale 42 tvrtke iz Republike Hrvatske, a 16 tvrtki i institucija izlagale su na zajedničkom štandu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK). Hrvatski izlagači predstavljaju široku ponudu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, drvne i tekstilne industrije, ICT sektora i drugih djelatnosti, uz predstavljanje Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Hrvatska je jedan od glavnih trgovinskih partnera BiH koja se, jednako tako, redovito uvrštava među najvažnije trgovinske partnere Republike Hrvatske. Dodatni zamah razvitku gospodarske suradnje dviju država, biti će pristupanje BiH Europskoj uniji a nedavna odluka o otvaranju pristupnih pregovora je korak prema ispunjenju tog zajedničkog cilja. “Pred BiH je izazovan put, ali u tome neće ostati usamljena. Možete računati na podršku Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore kao partnera u prilagodbi poslovanja na zahtjevnom, ali perspektivnom EU tržištu”, istaknuo je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Na Sajmu su se veoma uspješno predstavili i članovi Hrvatskog poslovnog kluba u BiH: Podravka, Franck, Ericsson Nikola Tesla, HT Eronet, Školska naklada, Ledo, Ovnak, Meggle, Mepas, Auto flota. Posjetili smo sve njihove štandove i uvjerili se u iznimnu kvalitetu proizvoda i usluga, te i imali prigodu razgovarati o novostima i svim poslovnim izazovima. „Hrvatski poslovni klub (HPK) je iznimno ponosan na sve naše članove i veseli nas vidjeti sinergijske učinke koje smo postigli povezivanjem i suradnjom, što nam daje dodatni poticaj da nastavimo i dalje vrijedno raditi na povezivanju oko zajedničkih interesa za unaprjeđenje poslovanja članica“, izjavio je Nikica Pažin, predsjednik HPK.

Održana su i dva veoma kvalitetna i sadržajna poslovna foruma na kojima je Hrvatska gospodarska komora bila suorganizator.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Marija Šćulac govorila je o održivosti, održivom poslovanju, o poslovanju koje nije izazov i nije teret nego prilika za gospodarski rast i razvoj. Navela je tako ESG model izvještavanja o okolišnim, društvenim i upravljačkim čimbenicima, koje tvrtke ugrađuju u svoje poslovanje da bi bile kvalitetnije i konkurentnije, da bi manje onečišćivale okoliš i da bi bile puno bolje prema svojim zaposlenicima, ali i lokalnoj zajednici u kojoj posluju. Šćulac je kazala kako s tvrtkama iz BiH jako dobro surađuju te da imaju jako dobrih primjera gdje tvrtke iz BiH izrađuju ESG izvješća, iako još nemaju zvaničnu obvezu usklađivanja poslovanja s održivim poslovanjem.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac, je govorila i o iskustvima Republike Hrvatske u procesu prilagođavanja gospodarstva europskim direktivama povezanim s mehanizmom prekograničnog oporezivanja ugljika (CBAM).

Održani  su  i tradicionalni internacionalni B2B susreti na kojima su gospodarstvenici imali odličnu priliku da se povežu s partnerima iz različitih sektora iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Italije i Grčke. Preko B2MATCH platforme prijavilo se više od 100 predstavnika kompanija iz metalske, građevinske, automobilske, agro, prehrambene, drvne i IT industrije. Održano je više od 50 poslovnih sastanaka na kojima se govorilo o konkretnim mogućnostima suradnje.

Održan je i niz sastanaka i druženja članova na susretima od kojih izdvajamo tradicionalnu večeru u organizaciji HGK i Podravke, kao i druženja u organizaciji tvrtki članica HPK koje su se potrudile boravak u Mostaru svima učiniti što ugodnijim i korisnijim.

Za kraj možemo samo poželjeti da se i sljedeće godine vidimo na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Izvor HGK, Autor Marin Margeta