fbpx

O konferenciji Internacionalizacija: Novo gospodarsko okruženje – nove prilike

U Zagrebu je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore organizirana konferencija o internacionalizaciji, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog polovnog kluba u BiH. Cilj konferencije je bio ukazati na aktualne ključne izazove u procesima međunarodnog poslovanja te predstaviti uspješna rješenja hrvatskih izvoznika.

 

Zanimljivi predavači i panelisti su dali jako dobar uvid u trenutne tržišne uvjete i podijelili svoja iskustva i planove za budućnost. Sinonim ovog desetljeća je da je ovo era niskog rasta, niskih ulaganja i niske suradnje. U ovakvim uvjetima normalna reakcija je povratak osnovama: hrana, energija i sigurnost uz državni intervencionizam i protekcionizam, naglašeno je na konferenciji.

 

Na konferenciji je istaknuto i da se kao odgovor globalnim izazovima EU orijentirala na održivi pristup digitalnom i podatkovnom gospodarstvu. Traži se jača sigurnost, pristupačnost i održivost kako bi se uspostavila dugoročna energetska rješenja i sustavna prilagodba strateških lanaca opskrbe.

 

U prošloj godini rast BDP-a u Republici Hrvatskoj je iznosio 6,2%, a trgovina i turizam su najviše doprinijeli rastu. Rast cijena u svim segmentima je realno utjecao i na rast BDP-a.

 

U 10 godina članstva u EU hrvatski izvoz usluga porastao za 128 posto, a ukupan izvoz za 150 posto. Unutar EU Republika Hrvatska ostvaruje 70 posto izvoza, a cilj je povećati izvoz na trećim tržištima, koja su ujedno i bazen sirovina i roba. Želimo u Hrvatsku privući investicije i to posebno one digitalne i zelene tranzicije, kazala glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Marina Rožić na konferenciji “Internacionalizacija: Novo gospodarsko okruženje nove prilike”.

 

Unatoč globalnim izazovima i prijetnjama koje su zadnjih godina sve izražajniji, gospodarstvo ipak ima razloga za optimizam. Svaka kriza je i nova prilika, te dugoročno gledano nove poslovne prilike su pred gospodarstvenicima, a Hrvatska ima potencijala za daljnji rast izvoza roba i usluga.

 

Hrvatska gospodarska komora (HGK) je dokazala svoju važnu ulogu u procesu internacionalizacije i dalje će biti most između institucija države i gospodarstvenika. Uz mrežu predstavništava u inozemstvu, partnerske komore i međunarodne institucije Hrvatska gospodarska komora (HGK) je pouzdan partner svim hrvatskim izvoznicima.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *