fbpx

Hrvatski Poslovni Klub

Aktivnosti

EU PERSPEKTIVE ZA BOSNU I HERCEGOVINU – ISKUSTVA REPUBLIKE HRVATSKE

U sklopu 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, Gospodarska komora Federacije BiH organizira u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HABOR) te uz potporu Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta treći Mostarski ekonomski forum na temu – EU PERSPEKTIVE ZA BOSNU I HERCEGOVINU – ISKUSTVA REPUBLIKE HRVATSKE.

3. MOSTARSKI EKONOMSKI FORUM će se održati 17. travnja 2024. godine u 10:30 sati u Paviljonu I – Konferencijska dvorana – Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – Slobodna zona Hercegovina.

Najavljujemo tri izuzetno zanimljiva panela na kojima će sudjelovati vrhunski moderatori i panelisti.

1. PANEL – BEENEFITI ULASKA REPUBLIKE HRVATSKE U EU – ŠTO BIH MOŽE OČEKIVATI

Moderator: Ivan Jurilj – Direktor Ureda za EU integracije ZHŽ

Panelisti: 

 • Željko Nedić, Ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenja
 • Dragan Kokot, Generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske 
 • Joze Tomaš, Predsjednik Županijske komore Split, potpredsjednik Jadransko-jonske Komore
 • Vedran Šimunović, direktor Intera tehnološkog parka

2. PANEL – INTERNACIONALIZACIJA I PREKOGRANIČNA SURADNJA

Moderator: Josip Grgić– HBOR

Panelisti: 

 • Željko Zadro, Hrvatska industrija šećera d.d., predsjednik Uprave
 • Svjetlan Stanić, Stanić Grupa d.o.o., predsjednik Uprave
 • Petar Ćorluka, Violeta d.o.o., predsjednik Uprave
 • Ivan Pandurević, Agro Invest Grupa d.o.o., predsjednik Uprave
 • Dalibor Milinković, Razvojna banka Federacije BiH, v.d. izvršni direktor za projekte i razvoj

3. ODRŽIVO POSLOVANJE – PRILIKA ZA POZITIVNE PROMJENE

Moderator: dr.sc. Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK). 

Uvod u panel: mr.sc. Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK

Panelisti: 

 • Gordana Kovačević, direktorica Ericsson Nikola Tesla d.d.
 • Ivan Paić, član uprave KONČAR d.d.
 • Eugen Šušak, zamjenik direktora TT kabeli d.o.o.
 • Ivan Marijanović, Intesa Sanpaolo Banka BiH

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024. održat će se od 16. do 20. travnja, a ravnateljica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak smatra kako je razina kvalitete ovogodišnjeg izdanja podignuta za stepenicu više. Na sajamskoj priredbi sudjelovat će više od 800 izlagača, zemlja partner je Republika Hrvatska, a Sajam će otvoriti hrvatski premijer Andrej Plenković, najavila je ravnateljica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak na konferenciji za novinare. Dodala je kako su sajamski kapaciteti popunjeni prije više od dva mjeseca, a vlada veliko zanimanje za sudjelovanje u konferencijskom dijelu Sajma.

Hrvatska će se predstaviti na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore (HGK) na 400 metara četvornih, kao i na 200 metara četvornih kao individualne velike tvrtke. Sveukupno nam iz Hrvatske dolazi više od 40 tvrtki, a posebno nas raduje što su na Mostarskom sajmu najzastupljenije tvrtke iz Bosne i Hercegovine – istaknula je Bošnjak.

Mađarska se svake godine predstavlja na sajmu od kada je bila zemlja partner, a tako rade i Srbija, Izrael, Turska, Italija, Austrija i ostale zemlje. Mostarski sajam je najveći sajam u ovom dijelu Europe – kazala je Bošnjak.

Mostarski sajam nadilazi gospodarsku dimenziju suradnje

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić podsjetio je kako je Republika Hrvatska ponovno zemlja partner nakon 2017. godine, kada je to bilo na 20. jubilarnom izdanju Sajma. 

„Sajam predstavlja jednu od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u ovom dijelu Europu i slobodno mogu ocijeniti kako Sajam nadilazi gospodarsku dimenziju suradnje. On je mjesto susreta koje pridonosi kreiranju ukupne suradnje, i unutar BiH, i unutar šire regije“ – rekao je veleposlanik Sabolić.

Podsjetio je na ukupne gospodarske i međudržavne veze između BiH i RH, istaknuvši snažnu povezanost gospodarstava dviju država.

„Robna razmjena u 2023. godini između dviju država iznosila je četiri milijarde eura i Republika Hrvatska je jedan od glavnih trgovinskih partnera za BiH. Također, Bosna i Hercegovina je peti trgovinski partner Republici Hrvatskoj s udjelom od 5,7 posto u ukupnoj robnoj razmjeni sa svijetom, dok se Republika Hrvatska nalazi na prvom mjestu po uvozu robe u BiH, a na četvrtom mjestu u izvozu. Izravna ulaganja Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu su do konca 2023. iznosila 1,4 milijarde eura što BiH svrstava na drugo mjesto ukupnih izravnih ulaganja Republike Hrvatske u inozemstvu, dok su ulaganja BiH u Hrvatsku iznosila 632 milijuna eura“ – podsjetio je hrvatski veleposlanik u BiH.

Dodao je da u BiH djeluje oko 200 tvrtki iz Republike Hrvatske, a već tri godine djeluje i Hrvatski poslovni klub (HPK), koji je osnovan s ciljem okupljanja jačanja suradnje između poslovnih subjekata iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
“Sve ovo svjedoči o važnosti međudržavne suradnje”, rekao je Sabolić, dodajući da Republika Hrvatska snažno i kontinuirano potiče europski put Bosne i Hercegovine, koji nije važan samo za politički već i gospodarski razvoj, jer kako kaže iz vlastitog iskustva znaju da je članstvo donijelo rast zaposlenosti i produktivnosti izvoza.

Foto: Bljesak.info 04. 04. 2024

Konferencijski program i podsajamske manifestacije

Tijekom sajamske manifestacije održat će se više manifestacija, među kojima je i konferencija EU perspektive za BiH i iskustva Hrvatske, koju Gospodarska komora Federacije BiH organizira s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK). 

“Ove godine ćemo imati konferenciju EU perspektive za BiH i iskustva Hrvatske, koju organiziramo sa Hrvatskom gospodarskom komorom”, najavio je potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić i dodao da je trend ekonomske razmjene uvijek u porastu i kaže da će takav biti i kad se BiH priključi zemljama EU.

O pratećim i zabavnim sadržajima govorila je Mija Martina Barbarić, navodeći da će Mostarski sajam biti centar regije, te da će tijekom sajamskih dana biti održane brojne konferencije i poslovni susreti. Prema njenim riječima, bit će održane i podsajamske manifestacije, poput sajma turizma, sajma vina, sajma IT tehnologije. 

Organizatori su pozvali gospodarstvenike i građane da posjete Sajam, napominjući da cijene ulaznica ostaju iste, a to je pet KM po osobi, te dvije KM za grupne posjete.

Foto: Bljesak.info 04. 04. 2024

“Spremni za CBAM i proces dekarbonizacije gospodarstva?” u okviru 25. Međunarodnog sajma gospodarstva 2024.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s Agencijom za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), Hrvatskom Gospodarskom Komorom i Sveučilištem u Mostaru, dana 17. 4. 2024. godine od 14.00 u Dvorani 1, u sklopu 25. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar. (drugi dan), organizira poslovni forum pod nazivom: ”Spremni za CBAM i proces dekarbonizacije gospodarstva?”

Ovaj Forum okupit će predstavnike institucija u BiH, ključne međunarodne organizacije, predstavnike industrije, akademske zajednice i civilnog društva koji će dati svoja viđenja o implikacijama, izazovima i prilikama povezanim s mehanizmom prekograničnog oporezivanja ugljika (CBAM).

Pozivamo sve zainteresirane da uzmu učešće na navedenom forumu, te da potvrde sudjelovanje najkasnije do 12. 4. 2024. godine, ovim linkom.

Danas su cyber prijetnje jedan od glavnih razloga prekida poslovanja, a svatko od nas može biti najslabija ili najjača karika u obrani kompanije od cyber napada. Kako možemo biti spremni za nevidljivog neprijatelja?

Hrvatski poslovni klub organizira webinar iz domene IT sigurnosti, jer treba biti itekako svjestan da svaki izlazak na internet nosi određenu dozu rizika. Da bismo izbjegli takve situacije, neophodno je educirati sve zainteresirane strane. Kako biste bili spremni za nevidljivog neprijatelja prijavite se za sudjelovanje!

Koliko smo svjesni IT sigurnosti? Iskustva napadnutih kompanija.

Kroz ovaj webinar će biti prikazani realni scenariji napadnutih kompanija iz iskustva predavača kroz studije slučaja u kojima je sudjelovao kao konzultant za što brži i sigurniji oporavak od totalne katastrofe. Što su najbitniji koraci prije nego se dogodi hakerski napad, kako preventivno zaštititi sustav, i što uraditi ako se napad već dogodio.

PREDAVAČ:

Denis Mihić – Već 25+ godina se profesionalno bavi informatikom, od čega 15 godina iskustva u bankarskom sektoru na poziciji IT Architect i IT Security. Prije 10 godina osniva vlastitu kompaniju DNS IT Consulting and Services koja se bavi implementacijama Microsoft servisa kao i edukacijom IT stručnjaka. Microsoft ga je nagradio 5 godina zaredom prestižnom titulom Microsoft MVP (Most Valuable Professional) za Cloud and Datacentar Management. Nosilac je brojnih Microsoft certifikata uključujući MCT, MCDST, MCSA+S, MCSE+S, MCTS, MCITP i MCSE: Private Cloud, MCSE: Server Infrastructure. Primarni interesi su dizajniranje i planiranje Active Directory infrastrukture, Business Continuity i Disaster Recovery rješenja, dizajniranje i implementacija Windows Server infrastrukturnih servisa, planiranje i implementacija rješenja baziranih na Microsoft tehnologijama, instaliranje i konfiguracija virtualnih okruženja, na Vmware, HyperV i Citrix platformama.

Već 10 godina aktivan kao predavač na konferencijama i IT PRO User grupama u regiji. Predavao na MS Network 2.0, 3.0, 4.0 i 5, 7,9 i 10 (BiH), Windays 13, 16 i 17 (Hrvatska), KulenDayz 2016 i 2023, Advanced Technology Days 14 (Hrvatska), Sinergija 12,15 i 22 (Srbija), TechDay 2013, 2014 (BiH). Na Sinergiji 12 i 22 kao i MS Network 3.0 i Network 9 izabran je među Top 10 predavača. Na Network 10 konferenciji proglašen je najbolje ocijenjenim predavačem, dok je na posljednjoj Network 11 imao dva predavanja koja su proglašenim među Top 5 predavanja cijele konferencije.

Prijavite se na ovaj besplatni webinar u organizaciji Hrvatskog poslovnog kluba, koji će se održati online, 28.03.2024. od 13:00 – 14:00!

  Susret čelnih ljudi kompanija je održan s ciljem da omogućimo razmjenu iskustava i ideja. Ovakvi razgovori daju prostora da se otvori neformalna rasprava o aktualnim temama, izazovima i razvoju u području odgovornog poslovanja.

  Većina kompanija, ne samo na tržištu BiH nego i diljem EU i svijeta se suočava s istim ili sličnim izazovima u poslovanju, neki su ih riješili na jedan ili drugi način, neki još uvijek tragaju za pravim rješenjem i ovakvi susreti liderima otvaraju mogućnost razmjene znanja kao i mogućnost umrežavanja.

  Domaćin CEO doručka HPK je bio Infobip BH, te se ovim putem zahvaljujemo Alma Numić na gostoprimstvu kao i prezentaciji Sarajevskog ureda, koji je jedan od tri Infobip-ova head office-a.

  Ovaj ured služi kao središte Infobip-ovih poslovnih operacija na nekoliko ključnih tržišta, osiguravajući veliku vidljivost i stvarajući veliki broj prilika za blisku suradnju s klijentima i partnerima. Pruža maksimalnu udobnost i pomaže u stvaranju dinamičnog, multikulturalnog radnog okruženja, te je svima nama bila zaista inspirativna i zanimljiva ova posjeta.

  Snažnu potporu svim aktivnostima Hrvatskog poslovnog kluba u BiH pruža Veleposlanik RH u BiH, što je potvrdio svojim aktivnim sudjelovanjem na ovom događaju.

  Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je prezentaciju vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u 2023. godini, s posebnim osvrtom na razmjenu s najznačajnijim trgovinskim partnerima.

  Istaknuto je da je obim razmjene u 2023. iznosio 45.413.586.000 KM i manji je za 4,39% odnosno 2,08 mlrd KM u odnosu 2022. godinu.

  „Analize za 2023. godinu pokazuju da ključni razlozi pogoršanja obima razmjene leže u smanjenoj gospodskoj aktivnosti na nivou EU. Pogoršanje međunarodnog okruženja, geopolitičke tenzije, borba protiv inflacije, kupovina skupljih energenata, zelena tranzicija, monetarna stezanja, itd su doveli do pada aktivnosti na nivou EU, koja je ključni partner za gospodarstvo BiH.  Pored toga, značajan utjecaj na razmjenu je imala visoka referentna 2022. godina, kada su se dogodile tržišne neravnoteže i vještačko povećanje potražnje na tržištu energenata. Stavljanjem tržišta energenata u realne okvire, došlo je do smanjenja potražnje, te posljedično i izvoza.“- kazao je predsjednik VTK/STK BiH Vjekoslav Vuković.

  Vrijednost izvoza u 2023.  godini iznosi 17.2 mlrd. KM, što je manje za 1,20 mlrd. KM ili 6,57% u odnosu na 2022. godinu, a uvezena je roba u ukupnoj vrijednosti od 28,2 mrld. KM, što je manje za 875,60 mil KM ili 3,01% u odnosu na godinu ranije. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 11.074.114, dok je pokrivenost uvoza izvozom 60,8 %.

  Bosna i Hercegovina je usmjerena prvenstveno na  tržište EU, o čemu govori i pokazatelj da 72,3% od cjelokupnog izvoza se plasira na tržište EU. U 2023. godini zabilježen je pad izvoza na tržište EU za 6,71% u odnosu na prethodnu godinu.  

  Najznačajniji bh. vanjskotrgovinski partner po obimu trgovine je Republika Hrvatska sa ostvarenim obimom robne razmjene u iznosu od 7,9 mlrd. KM i učešćem od 17,32% u ukupnom obimu razmjene Bosne i Hercegovine, zatim Srbija (13,17%), Njemačka (11,63%), Slovenija (8,38%,) i  Italija (7,99%). 

  Po pokrivenosti uvoza izvozom, najznačajniji partneri su Austrija (116%) i Njemačka (106%). Istovremeno, najviše se izvozi iz BiH u Njemačku (2,7 mlrd. KM), Hrvatsku (2,6 mlrd. KM) i Srbiju (2,1 mlrd. KM), a najviše robe se uvozi iz Hrvatske (5,3 mlrd. KM), Srbije (3,9 mlrd. KM) i Njemačke (2,6 mlrd. KM).

  Ključni izvozni proizvodi u Republiku Hrvatsku su električna energija, tekstilni proizvodi, izolirana žica, uvozni proizvodi iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu su naftna ulja, kameni ugalj, briketi i slična kruta goriva, tekstilni proizvodi. Općenito vodeći izvozni bh. proizvodi bili su električna energija (1,1 mlrd. KM), izolirana žica (663,9 mil. KM) i željezne ili čelične konstrukcije (613,4 mil. KM), dok smo najviše uvozili naftna ulja (2,4 mlrd. KM), osobne automobile (1,1 mlrd. KM) i lijekove (684,2 mil. KM).

  Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH, Pregled i analiza ostvarene vanjskotrgovinske razmjene

  U Sarajevu je održan blagdanski susret gospodarstvenika u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, Ureda Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu i Hrvatskog poslovnog kluba u BiH.

  Uz Veleposlanika Republike Hrvatske u BiH, Konzule, diplomate, Voditelja ureda Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu i predsjednika Hrvatskog poslovnog kluba u BiH, predstavnike institucija Bosne i Hercegovine, susretu je nazočio veliki broj gospodarstvenika, članova Hrvatskog poslovnog kluba u BiH.

  Prigodnim porukama, sudionicima se obratio veleposlanik Ivan Sabolić istaknuvši potporu koju Republika Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini i važnost otvaranja pregovora BiH na njenom putu prema EU. Zahvalio je na uspješnoj suradnji i potpori Veleposlanstvu pri organizaciji događanja poput obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i tradicionalnom humanitarnom Diplomatskom zimskom bazaru.

  Uzvanicima se obratio i Predsjednik Hrvatskog poslovnog kluba u BiH Nikica Pažin te ovom prigodom istakao da kada smo osnivali Hrvatski poslovni klub u BiH, bili smo sigurni da imamo stabilne temelje za isto i vjerujem da se već sada prisutnost i aktivnosti Kluba osjećaju i doživljavaju sa poštivanjem i uvažavanjem. Naglasio je da je kroz razne aktivnosti poput suradnje sa ostalim poslovnim klubovima, širenjem pozitivne klime, poticanjem zajedničkog povezivanja i sinergije među tvrtkama, pružanjem raznih informacija Klub opravdao svoje djelovanje i postojanje.

  Na susretu je sudjelovalo četrdesetak tvrtki, od kojih su većim sve članice Hrvatskog poslovnog kluba u BIH, sa ukupno 70 predstavnika.

  Diplomatski zimski bazar – najveći dobrotvorni događaj u Bosni i Hercegovini, održan 02.12.2023. godine, tradicionalno je organiziran u KSC Skenderija, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

  Ove godine se na Diplomatskom zimskom bazaru predstavilo više od 45 ambasada i međunarodnih organizacija, uključujući i devet novih država. Brojni posjetitelji imali su priliku probati jedinstvenu hranu i piće iz mnogih država, a na izbor su imali i veliki broj unikatnih rukotvorina, suvenira i različitih artikala iz cijelog svijeta.

  Misija ovog događaja je prikupljanje sredstava u humanitarne svrhe, odnosno za pomoć djeci i mladima koji se suočavaju sa različitim poteškoćama, iz cijele Bosne i Hercegovine.

  Ono što nas iznimno raduje je i to da je ovaj događaj ponovno privukao veliki broj posjetitelja kao i ranijih godina.

  Hrvatski poslovni klub je sa zadovoljstvom sudjelovao u uređenju štanda Republike Hrvatske na Bazaru. Uz potporu naših članova, koji su za ovu prigodu donirali svoje proizvode, došli smo do cilja. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli da uspješno ostvarimo cilj prikupljanja sredstava za potrebite. U ime cijelog tima Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH veliko hvala svim hrvatskim kompanijama koje su pomogle i sudjelovale u ovom projektu punom ljubavi, humanosti i dobrote.

  Sa zadovoljstvom objavljujemo potpisivanje Sporazuma o suradnji između eCommerce asocijacije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskog poslovnog kluba u Bosni i Hercegovini (HPK). Ovaj korak predstavlja početak značajne suradnje između dvije organizacije koje djeluju sa zajedničkim strateškim ciljevima i vrijednostima u cilju unapređenja poslovnog okruženja na tržištu.

  Obje organizacije su posvećene stvaranju podrške gospodarskim subjektima i jačanju trgovinskih veza. Sporazum otvara mogućnost za sinergiju na više ključnih područja. Jedno od tih područja je podrška digitalnom poslovanju, gdje će eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini igrati ključnu ulogu u zagovaranju i promociji e-trgovine te poboljšanju svih aspekata digitalnog poslovanja.

  Hrvatski poslovni klub će moći iskoristiti resurse i znanje Asocijacije kako bi unaprijedio digitalne trgovinske vještine svojih članova i ponudio im dodatnu vrijednost. Važan aspekt suradnje je i razmjena informacija. Hrvatski poslovni klub se fokusira na unapređenje poslovne suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dok eCommerce asocijacija teži unapređenju trgovinskih veza. Ova sinergija omogućava efikasnu i produktivnu razmjenu informacija i iskustava između organizacija i njihovih članica.

  Suradnja nam omogućuje organiziranje zajedničkih seminara, radionica i vođenju dijaloga o najboljim praksama na tržištu. Također, podržava obje organizacije u navigaciji zakonodavnih okvira za e-trgovinu i promociji sigurne internet trgovine. Hrvatski poslovni klub radi na povećanju poslovnih prilika za svoje članove u regiji, što se idealno poklapa sa ciljem eCommerce asocijacije u Bosni i Hercegovini da približi e-trgovinu domaćem tržištu i EU kao i globalnim tokovima.

  Potpisivanje Sporazuma o suradnji je korak ka snažnijoj koordinaciji aktivnosti, zajedničkom lobiranju kod kreatora politika i zakonodavstva, te proširenju mreže kontakata i informacija. Ova suradnja će imati direktan pozitivan utjecaj na članice obje organizacije i na tržište Bosne i Hercegovine u cjelini.

  Radujemo se uspješnoj realizaciji zajedničkih inicijativa i dugoročnom partnerstvu!

  Listopad je bio mjesec iznimno aktivan i bogat događajima kako za Hrvatski poslovni klub, tako i za naše članove. Uistinu nas raduje da smo mogli biti dijelom niza aktivnosti naših članova i partnera, a ponajviše nas veseli svjedočiti uspješnoj suradnji naših članova što za nas u Hrvatskom poslovnom klubu predstavlja veliko priznanje i daje nam vjetar u leđa da budemo još snažniji pokretač pozitivnih priča.  

  Mjesec je počeo sa sudjelovanjem predstavnika Hrvatskog poslovnog kluba na 6. Digitalnom samitu „Western Balkans Digital Summit 2023“ koji je održan u Sarajevu, a okupio je na jednom mjestu  industrijske lidere, političke donositelje odluka, poduzetnike i ljubitelje tehnologije.

  Razgovarali smo o svim poteškoćama koje nosi visoka cijena rada u Bosni i Hercegovini i podržali aktivnosti Udruženja poslodavaca FBiH sudjelovanjem na konferenciji „Opterećenje cijene rada i tržište rada u FBiH”. Zajednički zaključak i ocjena svih uvodničara, moderatora, panelista i sudionika ove konferencije je da opterećenje cijene rada i tržište rada predstavljaju ključne probleme u poslovanju kompanija u realnom sektoru u FBiH. Sudionici su iskoristili priliku i razmijenili informacije o predstavljenim planovima, programskim aktivnostima i ključnim izazovima vezano za fiskalne reforme, kao i reforme tržišta rada. Radi se o dugo očekivanim neophodnim i hitnim reformama s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta, pojeftinjenja cijene rada, osiguranja i zaustavljanja odlaska radne snage iz FBiH i olakšanog uvoza radne snage, tamo gdje je to neophodno.

  Uz potporu našeg člana Orbico d.o.o. i FABUspot parfumerije održano je prvo izdanje druženja za dame predstavnice kompanija članica Hrvatskog poslovnog kluba u BiH i naših partnera. U prelijepom ambijentu parfumerije FABUspot naše dame su imale priliku testirati vrhunske parfeme, kozmetičke proizvode a ujedno iskoristiti vrijeme za druženje, upoznavanje i razmjenu ideja. A Orbico d.o.o. i FABUspot su se pobrinuli da sve naše dame ovo druženje, osim po ugodnom i lijepom ambijentu, zapamte i po lijepim i vrijednim poklonima.

  Posjetili smo eCommerce Day, najveći eCommerce događaj u Bosni i Hercegovini, čiji sadržaj je kreiran od strane našeg partnera eCommerce asocijacije u BiH. Sam sadržaj i format ovog dana je posvećen isticanju važnosti e-trgovine, najbrže rastućeg poslovnog segmenta u svijetu. Kroz različite panele, diskusije i prezentacije, sudionici su imali priliku istražiti ključne strategije, inovacije i izazove koji oblikuju suvremeni eCommerce pejzaž. Vrlo zanimljivo uvodno predavanje (eng. keynote) pod nazivom „Kršenje svih pravila“ (eng. Breaking All the Rules) održao je Jan de Jong, osnivač WebPowerAdria, a hrvatskoj i široj javnosti poznat i po tome što je bio inicijator uvođenja vize za digitalne nomade u Hrvatskoj. U ljeto 2020. napisao je otvoreno pismo premijeru Plenkoviću tražeći od njega uvođenje takve vize, a u siječnju 2021. Hrvatska je postala druga zemlja u Europi i sedma zemlja u svijetu koja je poželjela dobrodošlicu digitalnim nomadima izdavši im dozvole za boravak.

  Sudjelovali smo na jednom od najprestižnijih poslovno-tehnoloških događaja u Bosni i Hercegovini NetWork konferenciji, čiji organizator je naš član Agencija Communis. Jedanaesta po redu NetWork konferencija, simboliziraju sinergiju znanja, inovacija i poslovnih prilika. Konferencija je okupila više od 1100 sudionika vrhunskih stručnjaka i kreatora trendova, uključujući IT profesionalce i entuzijaste, menadžere, poduzetnike, start-upove, ekonomske analitičare, državne službenike, medijske predstavnike i studente. Sve ove sudionike povezuje zajednički interes u primjeni tehnoloških i digitalnih dostignuća u poslovanju, unapređenju procesa i optimizaciji kompanijskih resursa kroz upotrebu najsuvremenijih tehnologija i alata koji to omogućavaju.

  HT Eronet je i ove godine sudjelovao kao sponzor telekomunikacija, a na samom otvaranju konferencije na zanimljiv se način predstavio član Uprave i izvršni direktor za marketing, prodaju i korisničko iskustvo HT Eroneta Tomislav Ruk, koji se nazočnima u Neumu obratio na daljinu, putem holograma, naglasivši na taj način napredak i mogućnosti telekomunikacijske industrije. Tom prigodom Ruk je naglasio kako HT ERONET, kao telekomunikacijska i ICT kompanija koja posluje na području Bosne i Hercegovine, zauzima svoje mjesto ključnoga sudionika u procesu digitalizacije. Zbog toga i takav način obraćanja kao primjer prijelaza iz analognog u digitalni svijet. Ovaj projekt je realiziran suradnjom naših članova Dolly Link & Hologrami Hrvatska i HT Eronet  putem moderne tehnologije koju donosi Hypervsn tehnologija i prijelaz na digitalizaciju.

  Još jedna suradnja naših članova je realizirana drugoga dana NetWork konferencije  kada je Pero Vučić, rukovoditelj Odjela za marketing poslovnim korisnicima, zajedno s Karlom Guštinom i Slavkom Vidovićem, govorio je o temi Smart technologies for smart cities. Predavanje je održano kao najava proširenja portfelja u segmentu ICT usluga HT Eroneta – sustainability rješenja za gradove i industriju. „Zelene tehnologije imaju primjenu u mnogim područjima poslovanja, a važno je naglasiti da troše značajno manje energenata negoli tradicionalne tehnologije. Vodeći se trendovima, HT Eronet će, u suradnji s partnerom, ponuditi usluge koje će omogućiti gradovima održivost, a industrijama upravljanje proizvodnim sustavima i mjerenje postproizvodnih procesa. Kako HT Eronet razvoj svoje mreže već temelji na rješenjima tvrtke Ericsson Nikola Tesla, implementacija e-Okoliš platforme u suvremeni DATA CENTAR HT Eroneta je samo logičan nastavak dugogodišnje uspješne suradnje.

  Veoma smo sretni i ponosni što smo imali prigodu svjedočiti ovako uspješnoj suradnji naših članova.

  Hrvatski poslovni klub u BiH je kao prijatelj projekta sudjelovao u organizaciji konferencije „Izgradimo održivu BiH“ koju je organizirao dr. sc.  Tomislav Lukić, savjetnik ministrice Federalnog ministarstvo okoliša i turizma. Direktiva u pogledu korporativnog izvješćivanja o održivosti (CSRD) koja je stupila na snagu 5. siječnja 2023. godine značajna je zbog činjenice da zamjenjuje dosadašnju Direktivu o nefinancijskim informacijama i informacijama o raznolikosti određenih velikih poduzeća i grupa (eng. Non-Financial Reporting Directive – NFRD) te postavlja opsežnija i stroža pravila vezana uz izradu korporativnih izvještaja o održivosti, odnosno izvještajima kompanija o socijalnim, okolišnim i upravljačkim utjecajima. Uz temu održivog izvješćivanja (ESG) prezentirala su se svjetska i europska iskustva vezana za održivo upravljanje otpadom kao neizostavnim i najproblematičnijim dijelom cirkularne ekonomije.

  Rješenje Ericssona Nikole Tesle e-Okoliš je na predavanju i panel diskusiji predstavio Goran Kopčak, voditelj novih područja poslovanja i strateških inicijativa u kompaniji, s posebnim naglaskom na industrijski segment i ESG funkcionalnosti kao tehnološku potporu novim obvezama nefinancijskog izvještavanja. Govoreći o izazovima s kojima se suočava industrija 4.0 uslijed korištenja tehnologija za povećanje učinkovitosti i proizvodnje istaknuo je rizike negativnog utjecaja na okoliš poput onečišćenja vode i narušavanja prirodnog ekosustava, što rezultira smanjenjem biološke raznolikosti. Implementacija e-Okoliš rješenja Ericssona Nikole Tesle pomaže industriji u minimiziranju takvih rizika, usklađenosti s regulatornim i zakonskim aktima u domeni očuvanja okoliša, automatizaciji procesa nadzora okolišnih parametara te je podrška ekološki održivom poslovanju i gospodarskom razvoju.

  I zadnje, ali ne i najmanje važno, u organizaciji člana HPK u BiH Agencije Prefix bili smo sudionici još dva inspirativna i predivna dana Woman.Comm konferencije posvećene umrežavanju ljubitelja komunikacijske industrije regije. Cilj konferencije je posebno isticanje snage žene u poslovanju i leadershipu, njezin stvarni položaj u društvu danas, uz naglasak na važnosti društveno odgovornog djelovanja, nove trendove u komunikaciji te ljude i znanje kao najveću vrijednost organizacija. Spektakularan početak konferencije, hologramsko obraćanje organizatorice Irene Miličević Vukoja naslutio je da nas očekuju dva kvalitetna konferencijska dana i obznanio još jedan zajednički projekt suradnje članova Hrvatskog poslovnog kluba u BiH, Agencije Prefix i  Dolly Link & Hologrami Hrvatska.

  Sudionici konferencije su imali priliku slušati vodeće stručnjake/inje iz svijeta komunikacija koji su kroz predstavljanje društveno odgovornih kampanja na kojima su radili prikazali moć odgovornog komuniciranja s jakom porukom.