fbpx

Hrvatski Poslovni Klub

Konferencija HGK – Podržimo održivo u Zagrebu

Predstavnici Hrvatskog poslovnog kluba su sudjelovali na konferenciji Podržimo održivo u Zagrebu. Podržimo održivo je međunarodna konferencija i ujedno središnji događaj o održivosti u Hrvatskoj koji svake godine okuplja sve relevantne dionike oko ključnih tema puta prema održivom poslovanju.

Ove godine su kroz format ključnih dijaloga (eng. key dialogues) predstavljeni govornici na četiri glavne tematske cjeline konferencije: Net positive put, suradnja i održivost, tehnologije i dizajn za održivost, te vodstvo u održivosti.

Novost ovogodišnje konferencije je i predstavljanje hrvatskog ESG ratinga uz svečanu dodjelu nagrada održivim tvrtkama u Hrvatskoj. Hrvatska gospodarska komora, kao najveća hrvatska poslovna mreža i organizator konferencije Podržimo održivo, povezuje poduzeća, kreatore javnih politika, stručnjake za održivost, aktiviste i financijske stručnjake u dijalog oko izazova, prilika i najboljih praksi u održivosti i izgradnji otpornosti.

Broj tvrtki koje moraju izvještavati o održivosti prema europskim direktivama povećavat će se iz godine u godinu. Morat će detaljno prikazati prihode, kapital i operativne troškove za okolišno prihvatljive i neprihvatljive aktivnosti. Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo traži da se pri procjeni kreditne sposobnosti sve više uzimaju u obzir ESG rizici. Nejasni i općeniti kriteriji za ESG stvar su prošlosti, prostor za zlouporabu se svakim danom sve više smanjuje. ESG nije alternativan pogled na poslovanje niti prolazni trend. To je regulativa temeljena na strategiji s konkretnim rokovima i ciljevima. Izvještavanje o održivosti i financiranje održivosti bila je jedna od ključnih tema konferencije.

Podržimo održivo i ove je godine okupila sve relevantne aktere oko održivih tema, međunarodne stručnjake i vodeće tvrtke. Glavno predavanje održao je Mark Esposito, međunarodni stručnjak Svjetskog ekonomskog foruma i savjetnik nacionalnih vlada u području megatrendova, četvrte industrijske revolucije i poslovne strategije. “Četvrta industrijska revolucija iz korijena mijenja mnoge sektore – proizvodnju, zdravstvo, transport. Radi se o konvergenciji tehnologije kao AI, Internet stvari, blockchain i biotehnologija”,  rekao je Esposito. Po pitanju klimatskih promjena, smatra ih geopolitičkim pitanjem – kako se države natječu za resurse i utjecaj, klimatska politika i prelazak na zelenu energiju igraju značajnu ulogu u oblikovanju globalne dinamike moći.

Mark EspositoIzvor: HGK

U sklopu konferencije po prvi put dodijeljene su nagrade „ESG rating HGK“ u šest kategorija: najbolja mala, srednja, velika, javna tvrtka, financijska institucija te nagrada za primjer održivog poslovnog modela. ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment), društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Uz nacionalni model ocjenjivanja koji je razvio HGK, radi se i o novoj nagradi HGK koju će komora svake godine dodjeljivati tvrtkama s najboljim rezultatima.

Član Hrvatskog poslovnog kluba tvrtka Ericsson Nikola Tesla dobitnica je nagrade za najbolji primjer održivog poslovnog modela, te im ovom prigodom upućujemo čestitke na osvojenoj nagradi. 

Tomislav Radoš, Gordana Kovačević i Šime Erlić; Izvor: HGK

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *