fbpx

Uspješno je završen prvi Centralna Business Forum

U Vitezu je završen prvi Centralna Business Forum na kojem je Hrvatski poslovni klub u BiH sudjelovao kao partner konferencije. U izravnom kontaktu na radionicama, predavanjima i panel diskusijama svi sudionici Foruma su imali priliku razmijeniti stavove i znanje s predstavnicima vlasti, gospodarskih komora, gospodarstvenicima i vrhunskim svjetskim stručnjacima.

Slobodno možemo kazati da je prvi Centralna Business forum nadmašio očekivanja, a veliki doprinos dao je i prof dr. Dragan Primorac koji je svojim motivacijskim predavanjem „Ključevi uspjeha“ oduševio sve prisutne i dobio više minutni pljesak auditorija.

Predsjednik Hrvatskog poslovnog kluba u BiH Nikica Pažin je kao sudionik panela na temu „Regionalni investitori u BiH“ posebno istakao posvećenost ureda Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu RH u BiH i Hrvatskog poslovnog kluba u BiH poticanju razvoja ekonomske investicijske suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kao jednog od vodećih investitora u BiH. Pažin je naglasio da su najveći izazovi s kojima se firme koje žele poslovati u BiH susreću prvenstveno nepoznavanje zakonskih regulativa i nestabilna politička situacija. S druge strane naglašava važnost regionalne suradnje i dosta veliki potencijal u suradnji Hrvatskih tvrtki s malim kompanijama u BiH koje su vrlo fleksibilne i koje mogu brzo reagirati na tržišne zahtjeve. Sve više imamo slučajeva da kompanije iz Republike Hrvatske traže partnere u BiH, zbog povećanog obima posla a ujedno i nedostatka radnika zanima ih angažiranje kooperantskih firmi sa sjedištem u BiH koje bi radile za njih.

Uspješan primjer povlačenja bespovratnih sredstava iz fondova EU kroz prikaz projekta muzej „Bećarac“ je prezentirala županica Požeško slavonske županije Antonija Jozić, te je ovom prigodom posebno istakla važnost blagovremene pripreme i posvećenosti važnosti procesa kvalitetne pripreme projekata i projektne dokumentacije.

Drugi dan Foruma započeo je panelom „Žene liderice – Nositeljice pozitivnih promjena“ koje su oduševile sve prisutne. Panel je organiziran pod pokroviteljstvom tvrtke Ovnak i Hrvatskog poslovnog kluba, a uvodno predavanje održala je direktorica Ovnak-a Katarina Kafadar. Panelistice su uz Katarinu Kafadar bile Ivona Misimović – executive coach, Ana Acinger poznata odvjetnica iz Rijeke i Matea Tadić Antičević izvršna direktorica CFO Sarajevskog Kiseljaka.

Posebno ističemo održavanje dvije veoma zanimljive i korisne besplatne edukacije, i to edukacija iz digitalnog marketinga i edukacije za pisanje projekata za bespovratna sredstva EU.

Gospodarstvenici su istaknuli potrebu za smanjenjem opterećenja tvrtkama i usmjeravanjem sredstva u razvoj gospodarstva, te su naglasili potrebu za jačanjem globalne i regionalne suradnje kako bi se riješili brojni izazovi i ostvario poslovni uspjeh na međunarodnom tržištu. Naglasak je stavljen na važnost partnerstva i razmjene znanja i resursa, kao jednog od ključnih zaključaka Centralna Business Foruma.

Izvor: Centralna Business Forum

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *